Co zrobić, żeby uchronić produkcję przed zanieczyszczeniami metalicznymi?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Podczas produkcji istnieje ryzyko zanieczyszczenia wyrobu, a to może negatywnie wpłynąć na jakość produktu lub być niebezpieczne dla zdrowia. Podczas procesów powinno się unikać zanieczyszczeń oraz kontrolować powstałe produkty pod kątem ich występowania. Używa się różnych technik, które pozwalają z łatwością wykryć np. metalowe cząstki oraz inne zanieczyszczenia mechaniczne. Jak je wykryć?

Sposoby na ochronę wyrobów przed zanieczyszczeniami

Podczas produkcji wykrywa się wiele niebezpiecznych przedmiotów detektorem metali. Urządzenie to ma bardzo dużą czułość i potrafi zasygnalizować obecność już niewielkich cząstek metalowych, które mogły dostać się do wyrobów podczas ich produkcji. Detektory mają postać niewielkich maszyn, przez które przepuszczany jest produkt. Niektóre z nich potrafią wykryć niebezpieczny przedmiot w zamkniętych opakowaniach, o pozwala na szybką kontrolę gotowej partii, dzięki czemu nie musi być ona wycofywana z obrotu. Bardzo często są one używane w przemyśle spożywczym, gdzie nie ma miejsca na zanieczyszczenia żywności. Są niezbędnym elementem każdego zakładu przetwórstwa. Detektory wykorzystuje się także przy produkcji oraz pakowaniu mięsa. Zapewniają one bezpieczeństwo zarówno producentom, jak i przede wszystkim konsumentom wszelakich dóbr.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*