Kakao – właściwości zdrowotne

Kakao to sproszkowane nasiona owoców kakaowca, który rośnie głównie w Ameryce Południowej oraz Środkowej. Przygotowany z nich napój charakteryzuje się wyraźnie czekoladowym smakiem i brązowym kolorem. Wykazuje przy tym silne właściwości prozdrowotne, wyjątkowo pozytywnie wpływając na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Zawiera bowiem witaminy A, C i B, żelazo, cynk, potas, fosfor, a także wapń. 

Idealny dodatek do śniadania bądź kolacji 

Regularne picie kakao pomaga przede wszystkim zniwelować stres, poprawia ogólną koncentrację, hamuje proces pogarszania się pamięci (co ma ogromne znaczenie zwłaszcza dla seniorów), ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory, udar mózgu, kamicę nerkową i zaawansowane schorzenia układu krążenia, neutralizuje działanie złego cholesterolu, reguluje nadciśnienie tętnicze, przyspiesza zrzucanie zbędnych kilogramów oraz eliminuje niepożądane objawy astmy. Jakby tego było mało, omawiany napój znacząco spowalnia starzenie się skóry i jednocześnie przeciwdziała powstawaniu na niej nieestetycznych zmian w postaci wyprysków czy podrażnień. Godne polecenia jest w szczególności kakao ceremonialne, czyli nieodtłuszczone i poddane lekkiej fermentacji. Posiada bogaty profil aromatyczny i gwarantuje lepsze wchłanianie składników aktywnych. Przepis na przygotowanie z niego gorącego naparu znajdziemy na stronie tego sklepu online: https://pluskakao.pl/przepis-na-kakao-ceremonialne/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *