Przygotowanie łodzi do sezonu – krótki poradnik

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W ostatnich latach popularnym sportem stało się żeglarstwo – uprawiają je nie tylko profesjonaliści, ale również amatorzy pragnący zakosztować morskiej przygody. Każdy właściciel jachtu lub innej jednostki pływającej doskonale wie, że przed zbliżającym się sezonem należy w odpowiedni sposób ją przygotować. Jednym z istotnych elementów owego przygotowania jest dokładne sprawdzenie wszystkich sprzętów pokładowych, a w razie niesprawności któregokolwiek z nich – wymiana na nowy. Wszelkie niezbędne elementy zakupimy np. w tym internetowym sklepie z akcesoriami żeglarskimi: https://www.szopeneria.pl/pl/c/Osprzet-zeglarski/11.

Pamiętaj o kadłubie i silniku

Przygotowując swoją łódź do nowego sezonu żeglarskiego, w pierwszej kolejności powinniśmy dokonać dokładnego przeglądu kadłuba w celu znalezienia  potencjalnych nieszczelności, otarć czy innych uszkodzeń. Tego rodzaju niedoskonałości często pojawiają się w trakcie zimy, zwłaszcza gdy jednostka nie znajduje się pod dachem, ale jest wodowana w marinie. Jeśli zlokalizujemy jakiekolwiek ubytki, musimy je uzupełnić, jeśli natomiast takowych nie będzie, wówczas wystarczy oczyścić kadłub i pomalować go specjalną farbą antyporostową.

Kolejnym etapem jest weryfikacja trwałości mocowań (knag, relingów, płetwy sterowej, kabestanu, masztu itp.), a także stanu technicznego żagli, lin i linek nierdzewnych. W sytuacji, gdy którykolwiek z wymienionych elementów pozostawia wiele do życzenia, należy go koniecznie wymienić na nowy – miejscem zakupu może być m.in. specjalistyczny sklep motorowodny (stacjonarny lub internetowy). Oto pozostałe niezbędne etapy przygotowania łodzi do sezonu:

– skompletowanie narzędzi nawigacyjnych

– sprawdzenie silnika, szczególnie pod kątem sprawności układu paliwowego i chłodzącego 

– przegląd instalacji elektrycznej, gazowej i wodnej

– przepłukanie zbiorników na wodę pitną

– umycie toalety, sprzętów i mebli kuchennych

 

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*