Kuchenka gastronomiczna stanowi podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Urządzenie to jest konieczne do przygotowania ciepłych i pożywnych posiłków. Kuchenek używamy zarówno w małych kuchniach domowych, jak i w wielkich, obsługujących duże restauracje. Niemniej jednak, aby kuchenka spełniała swoją rolę, musi ona zostać umieszczona w odpowiednim miejscu. Dlaczego jest to ważne? W którym miejscu kuchni powinna stać kuchenka?
Miejsce, w którym chcemy postawić kuchenkę warto ustalić już na etapie remontu lub przemeblowania kuchni. Najważniejsze jest to, aby stała ona w najbliższej okolicy źródła zasilania. Istnieją zarówno kuchenki gazowe, jak i elektryczne. Dobrze jest więc umiejscowić urządzenie blisko do zaworu gazowego lub kontaktu z prądem.
Często mówi się, że gdzie drwa rąbią, tam i wióra lecą. To uniwersalne przysłowie dotyczy także kuchni. W najbliższym otoczeniu kuchenki zawsze pełno jest pary, a czasami nawet dymu. Ważne jest więc, aby urządzenie to stało pod wentylatorem, który zapobiegnie osadzaniu się oparów na ścianach oraz suficie. Jeśli mowa o restauracji, to kuchenka powinna znajdować się w miarę blisko patelni gastronomicznej, ponieważ często musimy coś podsmażyć, a następnie przerzucić do garnka.
Podczas szukania miejsca dla kuchenki warto wziąć pod uwagę także fakt, iż zawsze tworzy się wokół niej dużo brudu. Błędem byłoby więc postawienie tego urządzenia w bezpośrednim sąsiedztwie świeżo pomalowanej ściany. Kuchenka zdecydowanie lepiej odnajdzie się w otoczeniu gustownej ceramiki.
Zadbaj o to, aby Twoja kuchenka znajdowała się we właściwym miejscu. Dzięki temu oszczędzisz sobie niepotrzebnej dodatkowej pracy, a urządzenie samo w sobie będzie służyło długo i niezawodnie.