Dobra lokalizacja baru z fast food i odpowiednio do niej dobrane menu zapewnią zyskowne funkcjonowanie lokalu. Przygotowanie w nim potraw wymaga użycia odpowiedniego, profesjonalnego sprzętu gastronomicznego, którego wybór zależy od tego, jakie posiłki będą serwowane.
Podstawowym urządzeniem w każdej barowej kuchni jest lodówka, która posłuży do przechowywania surowców, półproduktów jak i gotowych dań. Ponadto potrzebny będzie szereg urządzeń do obróbki cieplnej, ułatwiających przygotowanie szybkich dań. Jednym z nich jest frytkownica, która pozwala na sprawne smażenie tak popularnych i serwowanych w prawie każdym barze fast food frytek. W zależności od potrzeb można wybrać taki sprzęt o różnej pojemności i mocy, a szeroką jego ofertę zainteresowani znajdą na przykład na stronie: https://horecapolska.pl/frytkownice. Warto również zakupić grill elektryczny, na którym można przygotować na przykład hamburgery, albo też tak zwany roller grill, na którym z łatwością upieką się kiełbaski lub parówki do hot dogów.
Poza urządzeniami do kuchni, lokal gastronomiczny należy wyposażyć w sprzęt sanitarny, czyli umywalki, zlewozmywaki, czy też zmywarkę. Przygotowanie potraw wymaga też odpowiednich blatów roboczych, najlepiej metalowych, na których łatwo utrzymać czystość. W działalności baru fast food bardzo ważą rolę odgrywa estetycznie i wygodnie wyposażona część lokalu, przeznaczona dla gości, gdzie zazwyczaj ustawia się małe stoliki lub wysokie lady ze stołkami barowymi.