Jak czyścić urządzenia gastronomiczne?

Gastronomia jest w pewien sposób branżą, która dużo wymaga, szczególnie w kwestii higieny. Ma ona bowiem niezwykle duże znaczenie wszędzie tam, gdzie przygotowywane są posiłki dla dużej liczby osób, a więc w kuchniach restauracji, barów, ale także w naszych domach. Higiena to jednak nie tylko dbanie o czystość rąk podczas gotowania, ale również o czystość urządzeń do tego celu wykorzystywanych. Urządzenia gastronomiczne takie jak okapy kuchenno do gastronomii, piekarniki, piece, czy też sprzęt chłodniczy, wymagają regularnego czyszczenia i dbałości o ich prawidłowe funkcjonowanie. Dbanie o ich czystość wpływa zarówno na estetykę, jak i na zarobki w przypadku lokali gastronomicznych, które mogą liczyć na częstsze odwiedziny klientów. Istnieją różne sposoby na dbanie o czystość urządzeń gastronomicznych. Jedną z metod jest stosowanie specjalnych środków chemicznych, takich jak środki skoncentrowane na usuwaniu konkretnych, nawet najtrudniejszych zabrudzeń. Są to np. środki odkamieniające, nabłyszczające, czy też o działaniu myjąco-dezynfekującym, a także bakteriobójcze. Niekiedy jednak dotarcie do wszystkich zakamarków urządzenia za pomocą ścierki i odpowiedniego preparatu może być utrudnione. Wówczas, innym równie wydajnym sposobem na skuteczne czyszczenie sprzętu jest zastosowanie myjki parowej. Urządzenie to rozpuszcza trudne zabrudzenia za pomocą pary wodnej, bez dodatku jakiejkolwiek chemii. Warto skorzystać również z czyszczących właściwości tzw. aktywnej piany, którą dozować można za pomocą specjalistycznych myjek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 + trzynaście =