Świąteczne biesiadowanie przy obiedzie wiąże się ze sporą pracą związaną z przygotowaniem stołu. Zastawa stołowa powinna spokojnie wystarczyć w zależności od planowanej liczby gości. Najważniejsze, by całość była spójna, dlatego musimy posiadać odpowiednio duży komplet obiadowy – najczęściej dostępne są dla 6 lub 12 osób. W składzie porządnej zastawy znajdziemy dla każdej osoby: duży talerz obiadowy, mniejszy talerzyk i talerz do zupy. Rozbudowane zestawy mogą posiadać także talerzyk do deserów, półmiski lub np. dużą misę.
Oprócz kompletu obiadowego, koniecznie stół trzeba wyposażyć w sztućce – te również powinny być z jednego zestawu dla wszystkich. Na lewo od talerza układamy widelce, na prawo nóż i łyżkę. Małą łyżeczkę możemy umieścić za talerzem, patrząc od strony siedzącego. Nie zapominajmy również o umieszczeniu serwetki gdzieś w pobliżu każdego talerza – może być przed, pod sztućcami czy nawet zwinięta w rulon i umieszczona w szklance lub kieliszku do wina. W dobrym guście będzie również pozostawieni kilku serwetek w stojaku na środku stołu. Dalej pozostaną już tylko dodatkowe ozdoby, kwiaty czy dodające klimatu świeczki.
Ważną kwestią jeżeli chodzi o przygotowanie stołu na świąteczny obiad, będzie też umieszczenie na stole odpowiednich typów szkła czy dzbanków. W przypadku napojów bezalkoholowych, czyli najczęściej wody i soków stawianych na stole, obok talerza powinna znaleźć się szklanka – może być typu long lub trochę niższa. Same napoje powinny być podane w bezbarwnych dzbankach tak, by goście przy stole nie mieli najmniejszych wątpliwości o zawartości. Na https://witeks.pl/szklo-bezbarwne-dzbanki można je znaleźć w ciekawych modelach.
Inna sprawa dotyczy podawanych alkoholi i szkło będzie zależne od ich gatunku. Do wina czerwonego należy przygotować większe i szersze kieliszki,zwężające się ku górze. Kieliszki do wina białego będą mniejsze, smuklejsze i z długą nóżką. Wino musujące zaś powinniśmy podać w bardzo wąskich i wysokich kieliszkach. Do wódki przygotowuje się tradycyjne kieliszki, a whisky podawać należy w średniej wysokości szklankach o grubym dnie, zarówno o kształcie kwadratowym jak i okrągłym. Koniak powinien być podany w pękatym kieliszki z krótką nóżką o zwężającym się otworze. Całe szkło do napojów powinno być bezbarwne.