Warunki higieniczne, jakie muszą panować w piekarniach są ściśle określone przez polskie prawo. Kluczowe do utrzymania czystości w takich miejscach jest sprzątanie. Piece piekarskie i wszelkiego rodzaju inne urządzenia mające styczność z żywnością muszą być dezynfekowane, a wszyscy pracownicy powinni regularnie myć ręce. Nie wolno zapominać, że liczne w piekarniach artykuły żywnościowe są znakomitym kąskiem dla bakterii i zarazków. Dlatego powinno się dokładnie sprzątać każdego dnia.
Aby zabiegi higieniczne były skuteczne trzeba wybrać odpowiednie detergenty. Producenci dostarczają informacje na temat tego, który środek do czego używać. Warto zorganizować sesje odpowiedniego używania środków czystości dla pracowników. Pokazy takie organizują producenci detergentów. Znacząco przyczyniają się do tego, że akcesoria piekarnicze są wyraźnie bardziej zadbane i dłużej sprawne.
W piekarni powinna znajdować się zmywarka, ponieważ to urządzenie ma lepsze wyniki w czyszczeniu naczyń, aniżeli ludzkie ręce. Zmniejsza też użycie wody, więc ma dodatkowy atut w postaci oszczędności. Przy myciu mniejszych powierzchni (np. sztućców) sprawdzi się rozcieńczony koncentrat do aktywnej piany, a w przypadku większych (np. blaty, piece) najlepsze okażą się niezapachowe preparaty nieskładające się z fosforu (P) i chloru (Cl).
Podsumowując, wysoki poziom czystości w piekarni zagwarantuje zakup zmywarki oraz stosowanie detergentów. Pracownicy powinni zostać przeszkoleni jak ich używać. Higiena w piekarniach jest regulowana prawnie, więc dbanie o nią jest obowiązkiem.