Jak zadbać o piec na ekogroszek?

Ekogroszek to wysokokaloryczne paliwo produkowane z węgla kamiennego, które charakteryzuje się niską emisją szkodliwych substancji do atmosfery. Występuje w postaci drobnych okruchów o średnicy do 2,5 cm, które należy spalać w specjalnym piecu z podajnikiem. Bezawaryjne użytkowanie tej konstrukcji uzależnione jest w dużej mierze od regularnego stosowania płynnego smaru, który zagwarantuje nam sprawne działanie urządzenia oraz spowolni destrukcyjny proces korozji. Preparat ten można zamówić na http://www.bialpak.pl.

Najbardziej użyteczne wskazówki

Prawidłowe dbanie o piec na ekogroszek polega przede wszystkim na używaniu wysokiej jakości materiału i systematycznym czyszczeniu komory z osadu – najlepiej wtedy, gdy jego warstwa nie przekracza 2 mm. W tym przypadku duże znaczenie ma nie tylko usunięcie samego popiołu, ale też porządne wyszorowanie wnętrza za pomocą szczotki drucianej. Kolejne niezbędne czynności to stosowanie wspomnianego już płynnego smaru oraz ustawienie parametrów spalania w taki sposób, aby było ono ekonomiczne. Oto przykład:

  •       tryb podtrzymania – od 10 do maksymalnie 20 minut
  •       czas podawania – nie więcej niż 15 s
  •       obroty wentylatora – około 40%
  •       czas przerwy – 40-60 s

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 1 =