Na jakie choroby narażona jest trzoda chlewna – co zrobić, żeby im zapobiec?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

W gospodarstwach rolnych główną rolę odgrywają nie tylko uprawy, ale również zwierzęta. Są one hodowane po to, aby otrzymywać m.in. jajka czy mleko, ale bardzo często dorosłe osobniki stanowią pożywienie. Tak jest w przypadku trzody chlewnej, czyli świń, których mięso jest szanowane i lubiane przez ludzi na całym świecie. Niestety przekazanie tych zwierząt na ubój w celu otrzymania mięsa nie zawsze jest możliwe. Zdarza się bowiem, że mogą one być narażone na rozmaite choroby. Można im jednak zapobiegać i warto myśleć o tym już na etapie rozwijania hodowli. Jakie choroby najczęściej zagrażają trzodzie chlewnej i w jaki sposób można im zapobiegać?

Jak walczyć z chorobami dotykającymi trzodę chlewną?

Do najpoważniejszych chorób, na jakie mogą być narażone świnie, należą pryszczyca, circovirus, zapalenie żołądka i jelit czy też choroba pęcherzykowa, wywoływana przez groźny wirus. Chorobom tym można przeciwdziałać na różne sposoby, ale jednym z najlepszych jest przeprowadzanie dezynfekcji miejsc, w których zwierzęta żyją na co dzień i spożywają posiłki. Warto, aby była to dezynfekcja termiczna, gdyż zwykle okazuje się ona być naprawdę skuteczna. Poza tym należy pamiętać o szczepieniach profilaktycznych trzody, jak również prawidłowym żywieniu trzody.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*