Chłodnie to specjalistyczne środki transportu, które posiadają indywidualne (lub wspólne) mechaniczne źródło chłodzenia. Za generowanie chłodu odpowiada najczęściej sprężarka lub urządzenie absorpcyjne. W ten sposób można zapewnić optymalne warunki we wnętrzu pojazdu, nawet przy temperaturze zewnętrznej sięgającej powyżej 30 stopni Celsjusza. W zależności od temperatury panującej w chłodni, wyróżniamy kilka jej klas (A-F). Współczynnik przenikania ciepła „k”, który odnosi się do umiejętności przenikania ciepła przez ściany chłodni, kategoryzuje ja na odpowiednie klasy: B, C, E i F- dla nich współczynnik nie powinien być jednak wyższy niż wartość 0,4 W/(mK). Chłodnie stosowane są w transporcie produktów spożywczych, w tym: mięsa, nabiału, warzyw, owoców.
Innym środkiem transportu są mroźnie. Samochód o takich właściwościach powinien gwarantować utrzymanie temperatury na poziomie uzależnionym od klasy lodowni, minimum przez 12 godzin przy średniej temperaturze otoczenia +30 stopni Celsjusza. Cechuje się grubszymi niż chłodnia ścianami, sufitami oraz wzmocnioną podłogą. Stosowana jest przede wszystkim do przewożenia produktów wymagających głębokiego mrożenia.