Dlaczego warto wybierać soki tłoczone?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby w codziennym jadłospisie znalazło się przynajmniej porcji owoców oraz warzyw. Niestety większość z nas nie przestrzega tej zasady – m.in. z powodu słabej dostępności tych produktów w okresie jesiennym i zimowym. Na szczęście w sklepach są dostępne specjalne soki tłoczone na zimno, które pozwalają skutecznie uzupełnić dietę o niezbędne witaminy i składniki odżywcze. Zdecydowanie najbardziej popularne są soki tłoczone z jabłek, wiśni, porzeczek, marchwi i ananasów. 

Bomba witaminowa w szklance 

Soki tłoczone są wytwarzane z surowych owoców i warzyw bez dodatku konserwantów i cukru. Dlatego zawierają wiele cennych substancji wykazujących właściwości lecznicze, takich jak choćby witamina C, izoflawony, karotenoidy czy saponiny. Codzienne picie tego typu napojów wpływa pozytywnie na wygląd skóry, gwarantuje doskonałe samopoczucie, zapobiega powstawaniu nowotworów, niweluje procesy starzenia się ciała i chroni je przez niekorzystnym działaniem promieni UV oraz czynników chemicznych.

Pamiętajmy, że witaminy i inne składniki są znacznie lepiej przyswajane przez organizm w postaci płynnej aniżeli stałej – cały proces absorpcji zajmuje w tym przypadku zaledwie około 15 minut. Soki tłoczone są idealnym wyborem dla osób dbających o linię i odchudzających się, gdyż po ich spożyciu maleje ochota na niezdrowe przekąski. Ponadto powinny być regularnie pite przez ludzi mających problemy z pracą serca i nerek. Na zakończenie dodajmy, że każdy producent soków tłoczonych oferuje bogatą paletę smaków, więc bez trudu znajdziemy taki, który idealnie trafia w nasz gust.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*