Jak nadać potrawom w stylu azjatyckim niepowtarzalny smak?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kuchnia japońska, chińska, tajska czy wietnamska – wiele je różni, ale łączy fakt, że są uwielbiane na całym świecie. Ich oryginalne połączenia smaków oraz intensywne aromaty są dość trudne do odtworzenia. Nie oznacza to jednak, że nie da się tego zrobić we własnej kuchni. Wystarczy tylko stosować się do kilku rad.

Przyprawy, które należy posiadać

Smak potraw w dużej mierze zależy od rodzaju użytych przypraw. Kuchnia azjatycka jest pod tym względem dość charakterystyczna. Nie może w niej bowiem zabraknąć jednego, podstawowego produktu: sosu sojowego. Jest on wykorzystywany niemal w każdym daniu, jest dodawany do sushi, zup, makaronów, a nawet deserów. Najlepiej wybierać jednak produkt dobrej jakości, ale o jakim stopniu intensywności? Istnieje wiele rodzajów tej wyjątkowej przyprawy, choćby sos sojowy jasny, ciemny a nawet słodki – jak np. ten dostępny na stronie https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/sos-sojowy-slodki-kikkoman-250ml/. A każdy z nich znajdzie zastosowanie w innym rodzaju potrawy.

Oryginalne, azjatyckie dodatki

Zupa tajska ze zwykłym, pszennym makaronem? To nie może się udać. Decydując się na przygotowanie prawdziwych, azjatyckich przysmaków, należy wcześniej wyposażyć się w oryginalne produkty. Makaron ryżowy, grzyby shitake, marynowany imbir i znacznie więcej – nie warto decydować się na polskie zamienniki, które znacznie zmieniłyby smak potrawy. Przydadzą się również odpowiednie akcesoria, jak wok czy mata do zawijania rolek sushi. Korzystając z nich wszystkich można liczyć na naprawdę wierne odtworzenie azjatyckich dań.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*