Jak zapewnić żyzność gleby?

Osoby zajmujące się uprawą roślin doskonale wiedzą, jak ogromną rolę odgrywa żyzność gleby. Parametr ten ma przede wszystkim kluczowe znaczenie w procesie zaspokajania kwiatów, krzewów czy warzyw w niezbędne składniki pokarmowe. Z tego względu w przypadku braku należytej żyzności zaleca się stosowanie konkretnych preparatów – zarówno organicznych, jak i mineralnych. Ich głównym zadaniem jest znaczne poprawienie struktury podłoża oraz zwiększenie zawartości pożytecznej próchnicy. 

Najbardziej skuteczne metody

Podstawowym materiałem pozwalającym na poprawę żyzności gleby jest obornik, czyli w pełni naturalny nawóz składający się ze ściółki oraz sfermentowanego kału i moczu zwierząt hodowlanych (bogaty w azot i potas). Należy go rozsypać równomiernie po wybranej powierzchni, a następnie delikatnie wymieszać z wierzchnią warstwą ziemi. Niezwykle wartościowe produkty to ponadto: organiczny kompost pozyskany w procesie tlenowego rozkładu tzw. biomasy, zwykła słoma, zielone wsiewki poplonowe, rośliny motylkowe oraz wapno rolnicze. Wszystkie wymienione preparaty wyraźnie polepszają właściwości gleby, a na dodatek skutecznie chronią ja przez erozją i niwelują wymywanie cennego azotu.

Na rynku jest też dostępny specjalny środek mikrobiologiczny przeznaczony stricte do powolnego rozkładu materii organicznej, który zaskakująco szybko wpływa na poprawę żyzności. Dostępny jest on m.in. na stronie https://sklep.bactotech.pl/kategoria-produktu/preparaty-do-rozkladu-materii/. Jeśli zastosowanie któregoś z tych materiałów nie pomoże, wówczas jedynym rozwiązaniem jest wykonanie zabiegu agrotechnicznego polegającego na spulchnieniu gleby z użyciem systemu bezorkowego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 2 =