Jakie wino będzie pasować do letnich posiłków?

Latem, kiedy na zewnątrz panują wysokie temperatury, spędzamy dużo czasu na zewnątrz. Dużo wypoczywamy i cieszymy się dobrą pogodą. Naturalnie nie mamy wtedy ochoty jeść dużych, ciężkich posiłków, dlatego wybieramy lekkie dania i sezonowe owoce. Jaki napój najlepiej będzie do nich pasował? Do letnich dań dobrze sprawdzi się schłodzone wino, które pozwoli się nam zrelaksować i orzeźwić. Jakie wino wybrać, aby najlepiej komponowało się z posiłkiem ubogim w kalorie i podkreśli jego smak?

Jakie wina wybierać latem do posiłku?

Wina możemy podzielić ze względu na ich barwę. Głównymi rodzajami win są wina białe i czerwone. Wina czerwone są zwykle nieco cięższe w smaku i bardziej wyraziste. Będą smakować świetnie wieczorem, kiedy temperatura nieco spada, w ogrodzie czy na tarasie. Wina czerwone chętniej wybierane są do mięs, dlatego będą dobrym dodatkiem do grilla. Natomiast wina białe są bardziej orzeźwiające i delikatniejsze w smaku. Sprawdzą się równie dobrze do obiadu, jak i do kolacji. Przy daniach z ryb nie przyćmią ich smaku, a wręcz go podkreślą.

Krajem z którym kojarzą się wina są zdecydowanie Włochy i Francja. Warto zapoznać się jednak z ofertą fantastycznych hiszpańskich win, których szeroki wybór znajdziemy na witrynie https://www.profilwino.pl/pl/c/Hiszpania/74.

Wybierając wina warto zwrócić uwagę na ich słodycz. Na sklepowych półkach znajdziemy wina słodkie, półsłodkie, wytrawne i półwytrawne. Do lekkich, letnich posiłków możemy zdecydować się na wino wytrawne lub półwytrawne, ponieważ wina słodkie mogą być zbyt mdłe na taką pogodę. Jeśli nie wiemy jakie preferencje odnośnie win mają nasi goście, wino półwytrawne będzie najbezpieczniejszą opcją.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

11 + 11 =