Filiżanka kawy to poranny i popołudniowy rytuał wielu jej miłośników. Samo parzenie powinno być czynnością przyjemną i relaksującą. Metod przygotowywania kawy jest mnóstwo i można stosować je przy użyciu wielu narzędzi i sprzętów. Każdy sposób jest wyjątkowy i wpływa na elementy takie jak smak, zapach, struktura napoju, a nawet zawartość kofeiny.
Bogactwo aromatów zależy od wyboru konkretnej metody parzenia kawy. Tradycyjne sposoby, jak i te alternatywne wymagają starannego przygotowania. Pierwszą i najważniejszą kwestią jest wybór rodzaju kawy, gdyż od tego zależy wybór narzędzia do zaparzania. Jeśli uwielbiamy espresso musimy wybierać kawy, w których kwasowość nie jest zbyt mocno wyczuwalna. Parzenie kawy przy użyciu metody przelewowej będzie wymagało starannego wyboru kawy jednorodnej pochodzącej z określonego regionu uprawy. Starannie wyselekcjonowane produkty można znaleźć na https://labuna.pl/Qualia-Caffe-c202.
Gdy decydujemy się na zakup kawy w ziarnach należy zaopatrzyć się w młynek. Z szerokiej oferty produktów można wybrać automatyczne lub ręczne. Comandante to rodzaj manualnego młynka, który świetnie sprawdza się w domu. Jeśli cenimy sobie czas i precyzje warto zakupić młynek automatyczny np. Fellow, który z należytą precyzją mieli ziarna kawy.
Alternatywną metodą parzenia kawy jest chemex, czyli szklany flakon przypominający kolbę laboratoryjną. Kolejne niekonwencjonalne narzędzie to dripper – naczynie przypominające lejek. Sposób parzenia kawy jest prosty, lecz wymaga od nas skupienia i ćwiczeń. Do obu sprzętów zmieloną kawę należy wsypać do papierowego filtra i zalać wodą. Natomiast french press jest znacznie łatwiejszy w użyciu, ponieważ filtry są całkowicie zbędne. Wsypujemy kawę, zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wydobędzie się smakowity aromat.