Mięsa i nabiał – czym i kroić?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Niezbędny w każdej kuchni, niezależnie od tego jak często gotujesz. Ostry nóż nie tylko precyzyjnie kroi i sieka, ale może również wpływać na smak dania. Jak to możliwe? I jaki nóż wybrać do mięsa i nabiału? Sprawdź najlepsze porady.

Nóż do mięsa – masywny i twardy

W przypadku mięsa, nóż odgrywa dwie podstawowe role. Musi być bowiem odpowiednio ostry, żeby nie zrobić sobie krzywdy bądź nie uszkodzić nadgarstka. Z drugiej strony zaś, krojenie tępym nożem spowoduje rozrywanie włókien mięsa, co z kolei przekłada się na gorszy smak mięsa. Jaki więc nóż będzie odpowiedni? Powinien być dość masywny i twardy, ostrze zaś stosunkowo szerokie.

Do krojenia mięsa razem z kością przyda się z kolei tasak, a cienkie plasterki wędliny uzyskasz, używając cienkiego noża do wędlin o wąskim ostrzu. Wszystkie noże powinny być wykonane z wysokiej jakości materiałów, co zapewnia bezpieczeństwo ich użytkowania oraz trwałość. Można takie znaleźć w profesjonalnych sklepach jak choćby https://profesjonalne-noze.pl/.

Nóż do nabiału – smarowanie czy krojenie?

Wybierając nóż do nabiału, należy przede wszystkim odpowiedzieć sobie na pytanie jakie dokładnie czynności będziesz przy jego pomocy wykonywać: rozsmarowywać masło czy kroić np. ser. Nóż do smarowania (można używać go do masła, ale też m.in. dżemu czy wszelkich past na kanapki) posiada szerokie ostrze i zaokrąglony czubek, który ułatwia równe rozsmarowanie. Ser pokroisz zaś najszybciej i najłatwiej przy pomocy specjalnego noża o średnim ostrzu z rozwidloną końcówką. Można także wybrać specjalne druty lub łopatki, które z łatwością pokroją nawet miękki ser. Odpowiednia ilość różnego rodzaju noży przyda się w każdej kuchni, dzięki nim dania będą prezentować się perfekcyjnie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*