Od jakich kwestii zależy smak i aromat kawy?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Kawa to jeden z popularniejszych napojów, który spożywany jest na całym świecie. W niektórych krajach jest to wręcz rytuał. Wszystkim znana jest włoska, aromatyczna kawa lub mocny napój parzony na sposób turecki. Kawa może mieć różny smak oraz aromat, zależy to od wielu czynników. Poniżej najważniejsze cechy kawy, które wpływają na jej smak.

Gatunek kawy oraz sposób obróbki ziaren

Smak w dużym stopniu zależy od pochodzenia rośliny. Kawa z różnych stron świata może smakować inaczej. Istnieje wiele gatunków kawy w zależności od kraju pochodzenia. Ciekawe odmiany można znaleźć m.in. na następującej witrynie https://mkfresh.pl/kawy-swiata. Na aromat czarnego, pobudzającego napoju wpływa też sam proces palenia ziaren. Uważa się, że ważny jest też czas od zakończenia procesu. Np. kawa świeżo palona smakuje intensywnie, jest to wyczuwalne już po pierwszym łyku. Bardzo cenione są ziarna kawy pozyskiwane z roślin, które rosną na dużych wysokościach. Na smak i aromat wpływają też warunki, w których rośliny są uprawiane. Ważna jest ilość opadów, rodzaj gleby oraz klimat. Niektóre napoje mogą być kwaskowe, a inne charakteryzować się specyficznym, słodkawym aromatem. Warto skosztować różnych gatunków kaw, aby znaleźć swoją ulubioną.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*