Oleje i ich wpływ na organizm

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Olej jest przez niektóre osoby postrzegany bardzo negatywnie jako źródło kalorii i tłuszczów, zwłaszcza przez osoby będące na diecie. W związku z tym bywa zredukowany niemal do minimum. Czy to słuszne postępowanie? Jakie właściwości naprawdę wykazuje i czy warto go spożywać? 

Rola tłuszczów w diecie

Tłuszcze, szczególnie te zdrowe, powinny być stałym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Odpowiadają za dostarczanie energii, substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania. Są cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zabezpieczają organizm między innymi przed chorobami układu krążenia i nowotworami, witaminy E, a także witamin z grupy B oraz A, D i K. Oleje mogą się między sobą znacząco różnić: konsystencją, smakiem, kolorem i przeznaczeniem. Jednym z ciekawszych jest olej z dyni, który wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi czy poprawę odporności organizmu czy samopoczucie.  W związku z tym warto wybierać oleje, które są dla naszego zdrowia najkorzystniejsze. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o cennym oleju z dyni, przeczytaj artykuł dostępny na stronie internetowej: https://primabiotic.pl/2019/11/06/olej-z-pestek-dyni-wlasciwosci-i-zastosowanie/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*