Ranking najlepszych patelni

Aby wybrać najlepszą dla siebie patelnię, należy dobrać ją pod kątem własnych potrzeb i tego, co mamy zamiar na niej przyrządzać. Mamy wiele rodzajów patelni, dlatego warto się z nimi zapoznać przed zakupem.

Patelnie teflonowe są stosunkowo tanie, co czyni je najbardziej popularnymi patelniami występującymi w naszych kuchniach. Są pokryte specjalną, nieprzywierającą powłoką, która umożliwia przygotowywanie potrawy bez użycia tłuszczu. Teflon jest materiałem słabo odpornym na zarysowania i ścieranie, dlatego z tym rodzajem patelni trzeba obchodzić się delikatnie. Warto zakupić do niej silikonowe akcesoria, aby przedłużyć żywotność powłoki.

Patelnie z powłoką ceramiczną również umożliwiają smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu, natomiast ich powłoka jest bardziej wytrzymała niż w przypadku patelni teflonowych. Są również odporne na wyższą temperaturę. Powierzchnia tych patelni nagrzewa się równomiernie i dłużej utrzymuje temperaturę przyrządzanych potraw.

Patelnie żeliwne są zdecydowanie najtrwalsze. Solidność przekłada się w tym przypadku na wagę — są naprawdę ciężkie, ale w zamian za to mamy inwestycję na lata. Te patelnie są doskonałymi przewodnikami ciepła, dlatego najdłużej spośród wszystkich utrzymują temperaturę. Wspaniale nadają się do duszenia mięsa czy warzyw.

Patelnie kamienne charakteryzują się bardzo wysoką ceną, jednakże idzie to w parze z jej jakością. Nadają się zarówno do smażenia na małej ilości tłuszczu, jak i do duszenia. Ponieważ są wykonane z tytanu, marmuru lub granitu, nie zmieniają smaku przygotowywanych potraw. Dodatkowo są bardzo atrakcyjne wizualnie i mogą stać się ozdobą naszej kuchni.

Bogatą ofertę patelni WMF znajdziesz w WenaHome. Sklep posiada w swojej ofercie asortyment różnych marek. Również w tym sklepie Villeroy&Boch – znaną markę porcelany znajdziesz.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 1 =