Choć kuchnia orientalna wywodzi się od naszych azjatyckich sąsiadów, już dawno zyskała popularność na całym świecie. Swoją sławę zawdzięcza głównie temu, że jest zupełnie unikalna, a przede wszystkim bardzo smaczna. Dostarcza całej gamy różnych smaków, od łagodnych i delikatnych, po bardzo pikantne. Dominującymi składnikami kuchni orientalnej są ryby, owoce morza i warzywa.
Bardzo popularnym przysmakiem jest tempura, czyli delikatne, kruche ciasto, które zazwyczaj stanowi panierkę dla owoców morza i warzyw. Istotnym atutem tej kuchni jest fakt, że jest zdrowa, a większość potraw można szybko i w prosty sposób przygotować. Unikalnym naczyniem, najczęściej wykorzystywanym w azjatyckich kuchniach jest wok, który nie wymaga używania zbyt dużej ilości tłuszczu.
Niewątpliwie charakteru orientalnym potrawom dodają regionalne, azjatyckie przyprawy, które też czynią je wyjątkowo aromatycznymi. Do najbardziej popularnych, azjatyckich przypraw zalicza się imbir, ale również kurkumę, kardamon i kolendrę. Trzeba też przyznać, że orientalne smaki potrafią zaskakiwać, co potwierdza chociażby, kontrowersyjny owoc durian.
Jednych zachwyca u innych wzbudza raczej negatywne emocje, jednak każdy wielbiciel specyficznych i nieoczywistych smaków, powinien go spróbować. Choć brzmi egzotycznie, jest dostępny w wielu wariantach np. w formie cukierków o durianowym smaku: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/cukierki-z-duriana-180g. Kuchnia orientalna to cała fuzja różnych smaków i aromatów, dzięki czemu, każdy może coś znaleźć wyjątkowego dla swojego podniebienia.