W lokalach gastronomicznych takich jak restauracje czy kawiarnie niezwykle ważną rolę odgrywa higiena. Jej zapewnienie jest jedną z najważniejszych kwestii, o jaką musi zadbać właściciel danej firmy. Ze względu na to w takich miejscach niezbędne są różnego rodzaju urządzenia ułatwiające czyszczenie akcesoriów i wyposażenia kuchennego, w tym wszelkich naczyń. Są to przede wszystkim zmywarki, które co ciekawe występują na rynku w wielu rodzajach. W zależności od potrzeb i charakterystyki danego lokalu potrzebna może być inna zmywarka, ponieważ różnią się one budową, a po części również sposobem działania. Jakie zmywarki są powszechnie stosowanie w publicznych lokalach gastronomicznych?
W lokalach przyjmujących stałą liczbę gości i potrzebujących czystych naczyń bez przerwy, bardzo często stosowane są tzw. zmywarki tunelowe. Są one dostępne m.in. w ofercie sklepu online https://ibis.net.pl/oferta/zmywarka-tunelowa/, ale też w wielu innych punktach. Tego typu zmywarki przeznaczone są do ciągłej pracy w systemie przepływowym, co oznacza, że brudne naczynia i przedmioty włożone z jednej strony, są odbierane z drugiej po przejściu całego procesu mycia. Oprócz tych zmywarek powszechnie stosowane są również zmywarki barowe, które nadają się głównie do mycia mniejszych i delikatnych naczyń, w tym kieliszków, a także zmywarki kapturowe charakteryzujące się największymi rozmiarami. Można w nich bez przeszkód umieszczać dowolne naczynia kuchenne, a więc garnki, patelnie, duże talerze czy kubki.