Żywność, jaką podajemy dziecku, powinna przede wszystkim być nieprzetworzona, pozbawiona konserwantów, ulepszaczy i barwników. Gotujmy sami – wysiłek włożony w tworzenie domowych dań naprawdę zaprocentuje. Stawiajmy na kasze, warzywa, owoce i chude mięso z ekologicznego chowu. Jajka od kur z wolnego wybiegu zawierają dużą dawkę żelaza obecnego w żółtku. Jeśli decydujemy się na nabiał, niech będą to naturalne kefiry, jogurty i maślanki. Z kolei spożywane codziennie owoce i warzywa wzbogacą dietę w dużą ilość witaminy C, która wzmocni system immunologiczny. Dbajmy też o odpowiednie proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów. Wybierajmy wyłącznie domowe słodycze i przekąski, rezygnując ze sklepowego asortymentu, którego głównym składnikiem jest cukier, biała mąka i tłuszcze utwardzone.
Aby dodatkowo usprawnić siły obronne organizmu, podawajmy dziecku naturalne środki wzmacniające odporność. Doskonałym rozwiązaniem jest domowy zakwas z buraków, który stanowi prawdziwy zastrzyk witamin i żelaza. Przed chorobami uchroni malucha również colostrum w płynie, czyli najsilniejsza naturalna substancja wzmacniająca młody organizm. Colostrum to siara krowia lub kozia – pokarm produkowany w gruczołach mlekowych matki przez pierwszych pięć dni po porodzie. Nie ma drugiej substancji, która tak intensywnie stymulowałaby system odpornościowy do pracy – również ludzki. Młodziwo krowie jest niezwykle podobne do siary występującej u człowieka, co dodatkowo zwiększa jego skuteczność. Zawiera ono pełen łańcuch aminokwasów oraz ponad 250 substancji kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podając colostrum naszym dzieciom, wzmacniamy ich odporność, chronimy przed chorobami i pozwalamy im przejść je w łagodniejszy sposób.